Hier vindt u een overzicht met veelgestelde vragen aan Rendac en de daarbij horende antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe kan het dat Rendac aan de normen van de vergunning voldoet en er toch zoveel geuroverlast en klachten zijn?

Bij het verlenen van een vergunning worden er grenzen aan geuroverlast gesteld. Die grenzen zijn vastgesteld op basis van redelijkheid en de praktijk en gaat er vanuit dat er altijd omstandigheden kunnen zijn waarin tijdelijk (of beperkte) geuroverlast ontstaat. We worden daarop gecontroleerd door de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en verlenen daar onze volledige medewerking aan. Daarnaast heb je bij geur ook te maken met de geurgevoeligheid van mensen.

Kan Rendac garanderen dat er geen geuroverlast meer is nadat de extra maatregelen zijn doorgevoerd?

We zijn er van overtuigd dat de investeringen die we nu doen de geuroverlast zal verminderen. Dat is ook de mening van externe geurexperts die we hebben geraadpleegd. Geur en geuroverlast is complex en er kunnen zich bijzondere omstandigheden voordoen, ook is het sterk persoonsafhankelijk; een garantie kunnen we helaas niet geven.

Zou Rendac niet veel meer kunnen/moeten doen aan het aanpakken van de geuroverlast bij de bron, oftewel het koelen van slachtafval bij slachterijen en het koelen van kadavers bij boeren?

Daar hebben we alle aandacht voor. Zo is ons beleid om (slacht)afval direct te verwerken. Hierbij richten we ons dus op het direct verwarmen van materiaal om bederf te stoppen. Daarnaast moedigen wij boeren aan om het materiaal gekoeld op te slaan. Dit is echter niet voor alle bedrijven een reĆ«le optie.  Ook verhogen wij onze servicegraad om materiaal snel op te halen. Bij warm weer gaan we aanvullend op zaterdagen materiaal ophalen. Hiermee proberen we geuroverlast bij de bron zoveel als mogelijk te voorkomen.

Waarom ligt Rendac zo dicht bij een grote stad als Eindhoven? Zou het bedrijf niet moeten worden verplaatst naar een omgeving met weinig of veraf gelegen omwonenden?

Toen Rendac zich in 1934 vestigde aan de Kanaaldijk in Son, lagen we een flinke afstand verwijderd van de bebouwing. De bebouwing, met name in Noord-Eindhoven en Ekkersrijt is sinds die tijd sterk uitgebreid richting ons bedrijf.

Hoe gevaarlijk is Rendac voor omwonenden (explosiegevaar, brandgevaar, gezondheidsrisico's)?

Rendac voldoet aan alle wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu en wordt hierop regelmatig gecontroleerd door bijvoorbeeld de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de brandweer. Rendac vormt geen gevaar voor omwonenden.

Staat uw vraag niet tussen de bovenstaande vragen? Vul dan het onderstaande formulier in. We proberen uw vraag zo spoedig mogelijk te antwoorden.

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Stel uw vraag